UBÅT (U) 137

U 137 enligt svensk dåtida benämning och S-363 enligt senare offentliggjord sovjetisk benämning var en dieseldriven sovjetisk ubåt av Whiskey-klass byggd 1956 på Ordzjonikidzevarvet, det sovjetiska namnet på Baltijskij Zavod (Östersjövarvet). Ubåten gick på grund den 27 oktober 1981 på Torhamnaskär (vid ön Torumskär) vid inloppet till Gåsefjärden i militärt skyddsområde utanför Karlskrona. Vid tidpunkten för händelsen sågs grundstötningen vara ett bevis för en omfattande sovjetisk undervattensverksamhet i svenska farvatten. Idag anser en del debattörer att kränkningen snarare berodde på inkompetens och undermålig teknisk utrustning. Andra anser att kränkningen var medveten och ett led i illegala aktiviteter mot Sverige. Detta är en slutsats som även förs fram av senaste ubåtskommissionen.

Det är alltså 39 år sedan detta hände. Flera förband från bland annat I 11 i Växjö fick rycka in och bistå BK Fo 15. Min kollega och vän Christer Aldén som då tjänstgjorde på FJS (fallskärmsjägarskolan) i Karlsborg fick åka dit med sina näst intill nyinryckta soldater. De tog ett stort ansvar för bevakning av denna Ubåt. Jag hade en gång förmånen att få lyssna till Christer när han föreläste om detta uppdrag.

På Sturkö finns nu till beskådan något som skall föreställa ett Ubåtstorn med beteckningen U 137. Man får ta det för vad det är. En rolig sak!

Text och foto: Mats Nässert ©

IMG_1450.jpeg
IMG_1451.jpeg
IMG_1452.jpeg
IMG_1453.jpeg
IMG_1454.jpeg
IMG_1455.jpeg
Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)