SONARBOJ

Museet har kommit över en sonarboj. Vad är nu detta för någon tingest. Enkelt uttryckt är det en boj som används i samband med övervakning av rörelser i havet. Övervakning av ubåtars rörelser. Det finns en uppsjö av konstruktioner och utseenden.

Sedan vi fick denna boj har jag bedrivit, och bedriver en liten jakt, dock icke ubåtsjakt på vad detta är för typ av boj och hur den har använts och i vilket sammanhang.

Museets boj är av engelsk tillverkning, vid första anblicken ser den ut att vara av den typ som användes ombord p P-3 Orion. Den typ av flygplan som användes till havsövervakning. Det fanns bland annat baserad i Skottland och i nord Norge. De hade bland annat till uppgift att övervaka Sovjetiska atomubåtar som passerade ut och in till flottbasen i Murmansk.

Det finns några saker som gör att vi inte är helt säkra. Vidare undersökningar pågår. Om någon mot förmodan skulle veta mera, hör med fördel av dig till oss i museet.

Du som vill bese denna nervkittlande tingest gör sig med fördel ett besök i vårt fantastiska museum. Vår sonarboj gör sig bra i vår utställning ”Kalla kriget”.

Text och foto: Mats Nässert

unnamed2.jpg
unnamed3.jpg
unnamed4.jpg
unnamed5.jpg
Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)