Personlastterrängbil 903 (TGB 903)

(Pltgb 903 även känd under namnet Valpen) är en beteckning använd av Försvarsmakten för en modell av fordon i Volvos L3314-serie. Valpen var en liten lastbil eller buss med hög markfrigång. När fordonet togs ur tjänst dök åtskilliga upp som civila fordon. Volvos namn på denna fordonsserie var "Lapplander". Många av delarna i detta fordon kom från Volvos standardkomponenter från denna tid, exempelvis motorn som i grunden var densamma som satt i Amazonen och i Duetten.

Siffran noll i beteckningen visar att lastförmågan understiger 1 ton.

Utan någon bokstav efter siffrorna indikeras att modellen är i sitt grundutförande och därvid försedd med en s.k. Soft top - tak och sidor tillverkade av presenning (canvas) spänd över stålbågar. Dörrarna till förarutrymmet är tudelade. Modellen saknar normall vinsch.

Med modell 903B avses ett liknande fordon försett med heltäckande stålhytt och hela framdörrar. Många av dessa fordon är försedda med mekanisk vinsch kopplad till fördelningsväxellådan.

En modell med öppet flak, heltäckande 2-personers förarhytt och vinsch levererades till bl.a. flygvapnet och marinen och kallades där 902B.

Civilt kallas denna modell L3314PU (Pick-up).

Valpen blev mycket populär som skogsbrandbil hos räddningstjänsten runt om i landet. Än idag finner man en och annan valp på våra brandstationer, även om den ofta ersatts av valpens efterträdare Volvo C303 eller C304. Även Televerket och kraftbolag köpte valpar av Volvo.

Fordonet licenstillverkades i Norge för den norska arméns räkning. Bilar tillverkade i Norge har 24 V elsystem och en fällbar vindruta.

 Generella egenskaper

Typ

Terrängfordon

Besättning

1+6

Foto: Mats Nässert ©

 
   
   
903 färdig skiss.jpg
903.JPG