Hästberga

Flygolyckan i Hästberga, Göteryd

 

FOTNOT: I dagligt tal heter hos lokalbefolkningen mossen "Hästbergamossen", då byn Hästberga ligger närmast. Men enligt generalstabens karta är namnet "Sjuhults mosse" det rätta. Grannbyn heter nämligen Sjuhult.

 

OLYCKSDAGEN:

Omkring kl 10.00, måndagen den 30 september 1963, larmades vår brandkår till Göteryds kyrkby (åtta kilometer från Delary och brandstationen) för en "olyckshändelse". Vi skulle meddela larmcentralen över radio när vi närmade oss Göteryds kyrkby.

Det gjorde vi också och fick vidare vägbeskrivning att vi skulle åka till byn Hästberga och svänga av på en liten väg mot Sjuhult. Nu fick vi också veta att det gällde ett flyghaveri och att brandfaran var extrem stor på- och vid nedslagsplatsen. Dessutom skulle vi spärra av området och söka efter eventuella överlevande som klarat sig genom att hoppa i fallskärm. Planet hade två mans besättning.

Vi fick också besked om att larmet kommit från flottiljen i Ljungbyhed, och att flygvapnet redan hade personal som var på väg i bil. Dessutom var beredskapsstyrkan från I 11 i Växjö larmad för att avlösa oss. Vidare var polis på väg för att assistera oss, och hålla den mindre vägen fri från obehöriga fordon, det vill säga nyfikna.

Vad vi däremot inte fick exakt besked om var nedslagsplatsen. Inte mer än inom "ett tänkbart område". Det var inte mer exakt än en ruta på cirka 500 x 500 meter! När vi kom fram upptäckte vi att vår karta stämde alldeles perfekt, det var svårforcerad mossmark.

Vår styrka på nio, eller möjligtvis tio man, spred oss i en skallgångskedja och traskade på mot mossen som var bevuxen med tuvigt gräs och täta snår av sälg- och videbuskage. Själv gick jag ungefär i centrum av vår ca 150 meter breda kedja. Efter några 100 svårforcerade meter kände jag och en kollega lukten samtidigt.

Långt innan vi såg kratern i mossen, kände vi pustar av flygfotogen. När vi konstaterat kraschen, och även konstaterat att minst en människa var död (vi fann avslitna delar av en människokropp), avdelades några man att avgränsa nedslagsplatsen för utredarna som var på väg, samt givetvis för brandfaran. Vi tog till ett stort område så att inget egentligen syntes från avspärrningen.

Övriga i styrkan satte igång med att söka efter en överlevande genom att kamma över området i cirklar runt nedslagsplatsen. Så länge vi höll på med detta sökande fann vi varken någon människa eller fallskärm.

"POLISBRUTALITET":

En stund efter vi hade funnit nedslagsplatsen anlände den första polispersonalen. Det var två poliser som tillhörde statspolisen från Växjö. De hade befunnit i Älmhultstrakten när de larmades. Den svenska polisen var 1963 ännu inte "förstatligad". Statspolisen (länspolisen) hade emellertid ansvar för att övervaka trafiken, besiktningar och trafikfrågor över hela länet.

De båda poliserna hade tagit sig från vägen ner till oss vid nedslagsplatsen. En av polismännen, en stor kraftig karl, plockade fram en cigarr och satte i munnen och skulle just tända. Jag upptäckte det, men min äldre kollega stod närmre den rökande polisen. Sekunden innan han fick eld på sin tändare, träffades polismannen av ett kraftigt slag över cigarren och munnen. Min äldre kollega, Jan Johansson, reagerade blixtsnabbt och slog cigarren ur mun på polisen. Ja, han träffade delvis polisen på munnen också! Efter första chocken, tackade polisen för "smällen på käften"! Polismännen återgick snabbt till sin huvuduppgift, nämligen att hålla rent på den mindre byvägen.

Vägbeskrivning: Hästberga mosse, väster om Göteryds kyrka i nuvarande Älmhults kommun (intill väg 120 från Traryd till Älmhult). Det är nästan omöjligt att hitta platsen utan hjälp.

Haveriplatsen vid Hästberga/Sjuhult har koordinaterna X=6273797 Y=1381088 enligt system RT 90. Long/Lat N 56.34.35.30 / E 013 52 13.24 eller N 56.54.588/E 013.52.221 beroende GPS inställningar.

Texten från Wikipedia

 

Foto: Mats Nässert ©

Hästberga 5.JPG

När man närmar sig graven kan man skönja den i skogen.

Hästberga 10.jpg

Björn Sjöstrand Göteryds starke man och hembygdsföreningens ordförande guidade.

Hästberga 1 .JPG

Björn visar handgripligen från vilket håll J 28 kom och slog i marken.

Hästberga 4.JPG

Graven är välskött ligger fint i skogskanten mot mossen.

Hästberga 8.JPG

Korset med graverade kopparplåtar med de omkomnas namn.

Hästberga 2.JPG

Den ena av plåtarna.

Hästberga 3.JPG

Den andra plåten.

Hästberga 9.JPG

Björn Sjöstrand blickr in över gravplatsen.

Hästberga 7.jpg

Sida ur den liggare med omkomna piloter som finns på militärmuseet i Ljunbyhed.

IMG_1508.jpg

Minessten över Smålands Grenadjärer I 7 som var förlagd på Ränneslätt. Denna sten står på Ränneslätt och minner om I 7. Foto: Mats Nässert ©

IMG_1509.JPG

Minessten över Smålands Grenadjärer I 7 som var förlagd på Ränneslätt. Denna sten står på Ränneslätt och minner om I 7. Detalj av stenen. Foto: Mats Nässert ©

IMG_1510.jpg

Minessten över Smålands Grenadjärer I 7 som var förlagd på Ränneslätt. Denna sten står på Ränneslätt och minner om I 7. Detalj av stenen. Foto: Mats Nässert ©

IMG_1512.jpg

Minnesstenn över Smålands Ryttares Livskvadron K 4 1.skv. Stenen står på Ränneslätt. Foto: Mats Nässert ©

IMG_1514.jpg

Minnesstenn över Smålands Ryttares Livskvadron K 4 1.skv. Detalj av stenen. Stenen står på Ränneslätt. Foto: Mats Nässert ©

Väger 2.jpg

Foto: Jolanta Nässert ©

Väger 4x.jpg

Figuren trampar sönder ett hakkors. Foto: Jolanta Nässert ©

Väger 6.jpg

Foto: Jolanta Nässert ©

Väger 8.jpg

Foto: Jolanta Nässert ©

Väger 9.jpg

Sedd från sidan. Foto: Jolanta Nässert ©

Väger 3.JPG

Monumentets framsida med den tyska texten. Foto: Jolanta Nässert ©

Väger 10.jpg

Monumentets baksida. Foto: Jolanta Nässert ©

IMG_0148 (kopia).jpg

Minnesstenen över Kungamöten som ska ha skett mellan den Svenska och Danska kungen i byn Fagerdala.

Fagerdala, ligger i Hinneryds församling precis vid gränsen till Halland.

Foto: Johan Barzel

IMG_0149 (kopia).jpg

Kungamötet i Fagerdal.

IMG_0146 (kopia).jpg

Kungamötet i Fagerdal.

IMG_0147 (kopia).jpg

Kungamötet i Fagerdal.

IMG_0150 (kopia).jpg

Kungamötet i Fagerdal.

IMG_0151 (kopia).jpg

Kungamötet i Fagerdal.

Uffe i fält (kopia).jpg

Hagshult Flygbas • Fält

Minnessten med texten "Med Uffe i fält juni -54" Som minne av Ulf Björkmans divisions basering på Hagshult i samband med banarbeten på F 13.

F 12.jpg

På Hagshultsfältet finns även denna minnessten som vi saknar uppgifter om.

IMG_3915.JPG

Skillingaryd Oscarsstenen. Foto: Mats Nässert.

IMG_3916.JPG

Skillingaryd Oscarsstenen. Foto: Mats Nässert.

IMG_3918.jpg

Skillingaryd Oscarsstenen. Foto: Mats Nässert.

IMG_3920.JPG

Skillingaryd Oscarsstenen. Foto: Mats Nässert.

IMG_3923.JPG

Skillingaryd Oscarsstenen. Foto: Mats Nässert.

IMG_3922.JPG

Skillingaryd Oscarsstenen. Foto: Mats Nässert.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)