Uniform m/39

Strax före andra världskriget fastställdes en ny uniform. Färgen var liksom den tidigare gråbrungrön. Kragen är nedvikt och skulle bäras hopknäppt. Vapenrocken får slag som på en vanlig kavaj. Byxorna hölls ihop vid vristerna av damasker. Förbandsteckenen var placerade på axelklaffarna. Truppslagsteckenen var fäst på kragen och utgjordes nu av symboler, för infanteriet av två korslagda musköter, för kavalleriet av två korslagda värjor. Artilleriet hade en granat, luftvärnet en granat med vingar. Som nationellt särtecken fanns den blå-gula kokarden i mössan, m/41.

Till uniformen hör även en kappa och mössa, den så kallade båtmössan (lägermössan). Skärpet var av läder. Vintertid användes även en vit fårskinnspäls (livpäls m/13).
Till uniformen fanns även en finare permissionsrock i diagonalsnitt med nedfälld öppen krage. Till den hörde en gråbrungrön skjorta och slips samt en permissionsmössa. För befälet fanns dessutom en skärmmössa efter engelsk förebild. Även kopplet fanns kvar för officerarna och underofficerarna på m/1939. Kopplet bestod av en blankputsad brun livrem som var kopplad till en axelrem som lades under höger axelklaff. Axelremmen var till för att avlasta livremmen som bar officerarnas och underofficerarnas pistol, bajonett eller sabel. Underbefälen bar inte koppel utan bar istället ett kartfodral i axelrem av läder. Uniform m/39 var den sista uniformen som både var fältuniform och daglig dräkt/permissionsuniform, allt i ett.

Samtliga truppslags- och personalkårstecken m/39 och fram till m/52 var i bronserad metall.

Text och foto: Mats Nässert

Uniformer m39 teckning.jpg
Uniformer m39 beteckningar på uni.jpg
m39 läkare vapenrock.jpg

Vapenrock m/39 för fältläkarkåren.

m39 läkare axelklaff.JPG

Axelklaff på vapenrock m/39 köjtnant i fältläkarkåren.

m39 läkare krage.jpg

Krage på vapenrock m/39 för fältläkarkåren.

39 ficka.JPG
39 kommis.jpg

Kappa m/39 i kommis.

39 etikett.JPG
Axelklaff m39 lv 7.JPG

Axelklaff med furirsgrad I 7.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)