QR-kod

Vad är en QR-kod. I vårt museum har vi börjat att sätta upp så kallade QR-koder i våra utställningar. Detta för att göra besöket mer komplett och du som besökare kan fölrdjupa dig i våra utställningar.

Om du installerar QR-reader i din telefon, med hälp av denna läsar skannar du av koden och du får upp mer information om det du just ser på.

Vad är då en QR-kod?

QR-kod, från engelskans Quick Response, är en patenterad och namnskyddad standard för rutkoder; tvådimensionella koder för optisk avläsning. Den utvecklades av det japanska företaget Denso 1994 för att lösa EAN-kodens begränsningar, och är mycket vanlig i Japan. Datatermgruppen har föreslagit den svenska benämningen rutkod för QR-kod för att få en analogi med streckkoden.

QR-koder har på senare tid blivit vanliga i stora delar av världen, bland annat för att olika former av rutkodsläsare finns tillgängliga eller färdiginstallerade som applikationer i de flesta mobiltelefoner och surfplattor.

Även i Sverige har användningen av QR-koder ökat. Från 2012 till 2013 har användningen ökat med ungefär 46% och det är i åldersgruppen 15–22 år som ökningen är störst.

Enligt en kanadensisk undersökning år 2010 växte användningen av QR-koder mycket snabbt i Nordamerika och förväntades öka även i andra delar av världen.

PROVA QR-KODERNA NEDAN.

qr-627176.jpg

Bv 202

KONGO.png
MALI.png
Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)