Skyddsutrustning

I begreppet skyddsutrustning ingår i soldatens personliga fältutrusning så som olika typer av hjälmer. Soldaten kan också vara utrustad med kroppsskydd, som man slarvigt kallar skottsäker väst.

Här kommer vi att lägga upp de föremål som vi har i vårt museum under nämnda materielgrupp.

Hjälm m/26

Sett från vänster.

Denna hjälm finns i två olika utföranden.

Hjälklockan är på dena nadra modellen med platt i nacken.

Hjälm m/26

Inredning.

Hjälm m/54

Används vid paradbruk.

Vid förbandens kasernvakter när man har exv Regementetsdag.

Fanvakt motsv i samband med korum och soldatmanserinran mm.

När förbanden bestrider högvakten vid de Kungl. Slotten.

Hjälm m/54

Från vänster sida.

Hjälm m/54

Inredning.

Hjälm m/90

Hjälm m/90 är en modern hjälm tillverkad i ballistiskt fiber/para-aramid, en typ av Kevlar. Hjälmen skyddar hjäsan, tinningarna och nacken mot splitter (ballistiskt skyddsnivå 550 m/s).Hjälmen tål även slag bra. Hjälm 90 skyddar även mot fallande föremål och slag. Det skall dock poängteras att hjälmen inte är godkänd som industrihjälm och skall därför inte användas i situationer när detta krävs. För att erhålla maximal skyddsnivå är det viktigt att passa till hjämen så att den sitter ordentligt på huvudet.

Hjälm 90 finns i två storlekar;

• Medium (M) för huvudmått 53-59 cm

• Large (L) för huvudmått 58-64 cm

Insidan av hjälmen har antingen en konstruktion av plast på vilken skinnkuddar fyllda med bomull och skumplast anbringats eller en nätinredning i vissa senare modeller. Hjälmen är bekväm, men känns väldigt stor och lätt "vinglig" att bära. Man får plats med hörselkåpor under hjälmen och man kan justera storleken på ett flertal ställen. Spännet på hakremmen är ett plastspänne som man kan klämma skinnet på kinden/hakan i om man försöker knäppa det med en hand. Hakremmen kan justeras på tre punkter.

Texten hämtad ur SoldR Mtrl P 2003

Hjälm 90

Inredning

Hjälm 90

Med hjälmdok 90 av den första modellen. Sedd framifrån.

Hjälm 90

Med hjälmdok 90 av den första modellen. Sedd från vänster sida.

Hjälmdok 90 ny

Museet har fått som gåva ett hjäömdok 90 av den nya modellen som har dok för att täcka hals och nacke. Som hjälmdoket hade till uniform m/59. Sedda framifrån.

Hjälmdok 90 av den nya modellen.

Sedd från vänster sida.

Telehjälm 2

Telehjälm 2 från höger sida.

Telehjälm 2 med inredning och hörlurar.

Telehjälm 2 med RL-omkopplare och strupmikrofon.

Telehjälm 5

Använda bland annat för personalen i iKV 91.

Förutom att hjälmen har en rent skyddsfunktion så finns i hjälmen ett inbyggt kommunikationssysetm. Man kan ha en intern radiokommuniktion i vagnen men även ha externs förbindelse med förbandets chef.

Telehjälm 5

Sett från sidan. Här ser man tydlikt hörtelefonen.

Telehjälm 5

Bilden visar hjälmen interiört.

Telhjälm ?

Framifrån.

Vi är lite osäkra på vilken modell detta är?

Telhjälm ?

Inredning.

Fransk Adrianhjäm m/15 den första militära industritillverkade hälmen. Hjälmen är tillverkad av Compagnie Coloniale.

Märke m/15 för artilleriet. Sitter på Adrianhjälm m/15 och hjälm m/26.

Fransk Adrianhjälm m/26 försedda med emblem m/15 för artilleriet. Denna hjälm har bland annat använts i kampanjen 1939-40. Tillverkare okänd.

Hjälm för ammunitionsröjare.

Med visirskyddet avtaget.

Hjälmen från vänster sida.

Hjälmen invändigt med inredning.

Amröjdräkt.

Museet har fått en deposition av en lätt amröjdräkt med hjälm och minskor.

Kroppsskydd 90 A

Är tillverkat i polyamidväv som är flamskyddsbehandlad. Det har löstagbara inlägg av aramidväv (14 lager aramidväv), som skyddar mot splitter. Ballistisk skyddsnivå är 450 m/s. Kroppsskyddet är avsett att bäras under fältjackan. Det skyddar hela bålen med underliv samt större delen av halsen och nacken. Kroppsskyddet finns i tre storlekar, small, medium, large (S, M, och L) och kan justeras i midjan med hjälp av kardborreband.

Kroppskyddet väger mellan 3,3-3,5 kg beroende på storleken.

Kroppsskydd 90A (KS90) är inte en "skottsäker"-väst utan ett splitterskydd. Den skyddar inte bäraren mot finkalibrig eld utan enbart mot vissa splitter. Enligt vissa källor skall den heller inte klara ett vanligt knivhugg och stoppar garanterat inte sprutor/kanyler

Bakgrund

Kroppsskyddet köptes in från Norge för att öka soldatens personliga skydd. Enligt vissa undersökningar orsakas uppemot 60% av skadorna i krig av splitter. Dock har det visat sig att Kroppsskyddet 90A inte är särskilt bra. Därför använder vissa förband samt de Svenska utlandsstyrkorna ett nyare kroppsskydd, Kroppsskydd 94 som till skillnad mot Kroppsskydd 90A kan förses med extra keramplattor och stå emot finkalibrig eld av 7,62 mm AP. Hemvärnsförbanden har tilldelats Kroppsskydd 90A i stor omfattning.

Bärande

Enligt UniR FM skall kroppsskyddet bäras under fältjackan eller liknande vilket faller sig naturligt då inga fickor eller fästanordningar för lösa fickor finnes. Gradbeteckning får ej anbringas på Kroppsskydd 90A vilket det får göras på Kroppsskydd 94.

Kroppsskyddet är relativt smidigt och böjbart, men man blir helt klart klumpigare. Eftersom kroppsskyddet är väldigt tätt, bildas det lätt kondens och de plagg man bär under kroppsskyddet blir alldeles "dyng sura". Kondensen kan orsaka köldskador vintertid om man blir blöt under och sen tvingas ligga still i kylan. Sommartid blir det VÄLDIGT svettigt, dock så torkar svetten på kroppsskyddet snabbt om man tar av den under rast.

Vid strid i bebyggelse är det särskilt bra med kroppsskydd då det lätt bildas splitter, dessutom skyddar det kroppen mot de många slag och stötar man får i den hårda miljön.

M7388-032011


Telehjälm 5

Används dels som skyddshjälm för personal i stridsfordon. I detta fall IKV 91. Hjälmen är utrustad med sambandsmöjligheter dels för att interna i fordonet kunna kommunicera och för att kunna nå ut via stridsledningsnätet så man kan ta emot- och ge order inom förbandet.

Bilden visar hur hjälmen ser ut extriört.

USA Splitterväst

Ingår i vår utställning "Kalla kriget"

Typ: Armor vest M-1952A

Tillverkare: Stein Bros. MFG. Co.

Tillverkad: 15 may 1953

Beteckning: DA-30-352-TAP-1708

ASTAP 74-A-31-230

Storlek: Large